Keress Tobb Mint 50000 Hotel Ajanlat Kozott Vilagszerte

Miert jobb egy magyarnak Skociaban dolgozni?




Mostanában egyre több magyar próbál külföldön munkát vállalni. Az inforadio.hu értesülései szerint Skóciában viszonylag jó lehetőségek adódnak, a magyarok még úgy is többet kereshetnek ott, hogy a külföldiek általában alacsonyabb fizetéseket kapnak a helyiekhez képest. Egy Skóciában dolgozó, diplomás kereskedelmi végzettségű honfitársunktól azt is megtudtuk, hogy a skót munkahelyeken sokkal jobb és stresszmentesebb a légkör, mint Magyarországon, ráadásul ott az egészséges egyensúlyt is inkább megtalálják a munka és a magánélet között, vagyis kevesebb időt töltenek a munkahelyükön.Mivel a szolgáltató ágazatokat Skóciában kevésbé érinti egyelőre a válság, így tömeges elbocsátásokról nem hallani. Nem meglepő módon ez alól a bankszektor a kivétel, a Royal Bank of Scotland például kénytelen volt egy tömeges létszámcsökkentésre, és más pénzintézeteknél is folyamatosak az átszervezések és elbocsátások. Skótok ki, külföldiek be.A vendéglátóiparban jellemzőek az üzletbezárások, mivel az otthoni fogyasztás aránya nő, kevesebbet járnak étterembe és sörözőkbe az emberek, így forgalom eltolódik a kiskereskedelem javára. Olyannyira, hogy néhány nemzetközi kiskereskedelmi lánc újabb üzletek nyitását tervezi. forrás:inforadio.hu




A Nemzeti Statisztikai hivatal adatai szerint 2,4 millió külföldi munkavállaló van az Egyesült Királyságban, ugyanakkor 27 millió hazai. Skóciában ennél lényegesen kisebb ez a szám: az elmúlt 5 évben körülbelül 75 ezer munkavállaló érkezett egy kormányzati illetékes szerint Skóciába. Az Egyesült Királyság teljes lakossága mintegy 61 millió, ebből Skóciáé 5 millió.

A Skóciában élő magyarok számáról nincs pontos adat. Az IWIWMiert jobb egy magyarnak Skociaban dolgozni?-en mintegy 2100 magyar regisztrálta magát skóciai varosokban - tudtuk meg egy honfitársunktól, aki diplomás szakemberként kereskedelmi területen dolgozik egy éve Skóciában. 

 




Ki a jobb?

A szakképzettséget és szakmai tapasztalatot igénylő munkakörökben, ahol létszámhiány van a helyiekből, a munkáltatók inkább a teljesítmény alapján döntenek arról, hogy kit bocsátanak el, nem a származása alapján. Ha egy külföldi jobban dolgozik, mint a helybéli, és ráadásul alacsonyabb bért is kap, akkor a munkáltatónak érdeke őt megtartani. Ezt tapasztaltam felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben, és ezt hallottam a többi magyartól is, akik az építőiparban dolgoznak hegesztőként, asztalosként vagy szobafestőként - mondta el a magyar munkavállaló.

A magyarok igyekeznek pozitívan állni a válsághoz, és bíznak abban, hogy a jó és megbízható szakemberek kapnak munkát a nehéz körülmények ellenére is. Aki egyszer bizonyított, és pozitív ajánlást kap, az talál munkát most is, bár egyre kevesebb a lehetőség és többet kell dolgozni egy állás megszerzéséért, megtartásáért. 





Tovabbi angol nyelvu info itt munkakeresesi tipekkel:  reszletekert katt ide!!





A legjobb ANGOL NYELVKÖNYV !!








 







Pozitívan gondolkodó magyarok                                 









Skócia nagyon kis ország, szinte egy nagy falu, mindenki ismer mindenkit, minden hír gyorsan terjed. Egyesek szerint Skóciában nem érvényes a "6 degrees of separation", inkább a "3 degrees of separation. " Vagyis 3 emberen keresztül, bárki bárkivel közös ismerőst talál, így kapcsolatot tud teremteni. (Erről bővebben angolul itt, magyarul itt olvashat.) 



A szakmunkásként dolgozó magyaroktól azt hallottam, hogy a környékükön egyre több bérelt lakás üresedik meg, mivel a külföldi bérlők hazaköltöznek - számolt be a tapasztalatokról a megkérdezett munkavállaló.

Az alacsonyabb munkakörökben dolgo
55
zó munkavállalók oldaláról érhetik támadások a külföldieket, mint ahogy azt az olajipari sztrájkok során tapasztalták.

Az utóbbi időben ellenséges hozzáállás tapasztalható a hivatalokban, postán is a külföldiekkel szemben, főként azonban csak azokra irányul, akik nem beszélik az angol nyelvet (esetleg hosszabb itt tartózkodás után sem), és így velük szemben a kezdeti kedves, segítőkész viselkedés helyett visszautasítás, a kiszolgálás megtagadása, extra költségek kirovása a jellemző.



Lengyel túlsúly

2006-ban 42 ezer ember érkezett Skóciába munkavállalási céllal. Ugyanebben az évben 44 ezer skót hagyta el szülőföldjét, hogy az Egyesült Királyság más részein éljen, mintegy 30 ezer skót pedig távolabbi országokba indult szerencsét próbálni.

Hivatalos statisztika nincs, hogy mely országokból érkeznek a legtöbben, de az EU-ból Lengyelország tűnik az elsőnek, és Csehország is előkelő helyen szerepel. Sokan érkeznek például Litvániából, de Portugáliából és Olaszországból is. Természetesen az ázsiaiak száma is jelentős, mint általában egész Angliában, de egyes felmérések szerint a skót iskolákban a lengyel a leggyakrabban beszelt idegen nyelv, megelőzve a pandzsábit és az urdut.              


Adatok a skót munkaerőpiacról
Skóciában a legtöbb munkavállaló a közszolgáltatások terén dolgozik: 2006 és 2007 átlagában a közigazgatás, az oktatás és az egészségügy az állásban lévők 31,45 százalékát (790 ezer fő) foglalkoztatta. Második helyen a kereskedelem és a vendéglátás áll (18,6 százalék; 464 ezer 200 fő), a harmadik hely pedig a pénzügyi-biztosítási szféráé, ezen a területen a foglalkoztatottak 14,15 százaléka (358 ezer fő) dolgozik. A három dobogós után az ipar (10,6 százalék) és az építőipar (8,7 százalék) következik, a közlekedés/telekommunikáció kategóriába sorolt vállalatoknál a foglalkoztatottak 6,5 százaléka talál álláslehetőséget. Az energia- és vízszolgáltatás az állásban lévők 2,6 százalékának biztosít megélhetést, az "egyéb szolgáltatások" rubrikájában található adat 5,8 százalék. A fejlett gazdaságokra vonatkozó tankönyvi "előirányzatoknak" megfelelően Skóciában a mezőgazdaság és a halászat kettőse 2007-ben a munkavállalók 2 százalékát foglalkoztatta.




Tovabbi munka infok Skociaban: Edinburghi kariertanacsadas


Interju tippek