Keress Tobb Mint 50000 Hotel Ajanlat Kozott Vilagszerte

Munkavallalas szabalyai Skociaban,Skociai Magyarok,Magyarok Skociaban,Munkakereses Skociaban,Magyarok a nagyvilagban,

A munkavállalás szabályai Skóciában


Az Egyesült Királyságban az új EU tagállamok polgárainak munkavállalását a 2004 május 4. -én érvénybe lépett Ť Accession State Worker Registration Schemeť szabályozza. Ennek alapján minden 1 hónapnál hosszabb munkaviszonyt be kell jelenteni.



Aki megszakítás nélkül 12 hónapot töltött el törvényes (azaz bejelentett) munkaviszonyban az a továbbiakban teljesen szabadon mozoghat, és EEA lakhatási engedély kiadását kérheti ezen státuszának igazolására.

Mikor kell bejelentkezni?

Amint az új munkahelyén munkába állt. Amennyiben a munkaviszony megkezdésétől számított 1 hónapon belül nem jelentkezik, a munkaviszony törvénytelennek minősül, és mindaddig az marad amíg a bejelentési igazolást kiadják. Tehát előfordulhat, hogy a munkát abba kell hagyni.



Hogyan kell bejelentkezni?

A WRS jelzésű űrlap kitöltésével. Az űrlap a 08705 210 224 telefonszámon igényelhető vagy az internetről - http://www.ind.homeoffice.gov.uk/



http://www.workingintheuk.gov.uk/ - ottlapokról letölthető. Amennyiben először j elentkezik az alábbi anyagok csatolandók:



Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány (EU-ra érvényes)



A munkáltató igazoló levele



2 db útlevélkép



L50 angol font befizetésének igazolása



és a kitöltött űrlappal együtt ajánlott levélben az alábbi címre küldendők.



Worker Registration Team

Home Office

Walsall Road

Cannock

WS11 0WS



Hogyan lehet fizetni?

A legegyszerűbb postai utalványt venni bármelyik postafiókban. Hitelkártya és bankkártya is használható. A leggyorsabb a postai utalvány. Minden bejelentkezéshez be kell fizetni L50 angol fontot.



Mi következik?

Amennyiben a bejelentkezést elfogadják, az alábbi dokumentumokat küldik kézhez:



Bejelentő kártya , amelyen szerepel az Ön neve, születésének dátuma, állampolgársága, a fényképe és egyéni azonosító száma.



Bejelentést igazoló levél amely feljogosítja Ön-t a egy megnevezett munkáltatónál való munkavállalásra. A munkaadó másolatot kap a levélből. Az igazolás a nevezett munkaviszony megszűntével érvényét veszíti. Figyelem: Az igazoló levél csak és kizárólag a levélben megnevezett munkáltatónál jogosít munkavállalásra.



Az útlevél vagy a személyi igazolvány

Bejelentő kártyát és az igazoló levelet biztos helyen meg kell őrizni. Amennyiben a bejelentkezést elutasítják (pl nem áll fönn bejelentkezési kötelezettség) az elutasító levél, útlevél vagy igazolvány és a teljes befizetett pénzösszeg érkezik meg. A munkáltatónak szintén megküldik az elutasítást.



Mi a teendő ha állást változtatok?

Állásváltoztatás esetén újra be kell jelentkezni a WRS nyomtatvánnyal az új munkaadó megnevezésével, és L50 befizetésével.



Referenciaként a bejelentő kártya száma használandó és az új munkáltató adatait is közölni kell.



A hivatal új bejelentést igazoló levelet állít ki, az új munkaadó másolatot kap. Az új és a régi igazoló levél, valamint a bejelentő kártya megőrzendő.



Kell-e fizetni az új igazoló levélért?

Nem! Csak az első bejelentkezéskor kell fizetni amikor a bejelentő kártyát készítik el.



Lehet-e egyszerre több állást vállalni?

Igen de minden egyes munkaadóhoz külön bejelentést igazoló levelet kell kérni.



Ki a munkaadó?

Az a személy vagy intézmény amelyik a munkabért fizeti.



Mi történik ha megszűnik a munkaviszonyom?

Amennyiben családi pótlékot és gyermekek után járó adókedvezményeket kapott lépjen kapcsolatba a



Child Benefit international enquiry line - al telefon: 0845 302 1454.



Mi a teendő ha elvesztettem a bejelentő kártyát vagy az igazoló levelet?

Jelentse be a Worker Registration Team-nél.



Mi a haszna a bejelentkezésnek?

Amennyiben 12 hónapi megszakítás nélküli munkaviszonyt tud igazolni, a továbbiakban megszűnik a WRS bejelentési kötelezettség. Ezenfelül az EU törvényeinek megfelelően kérheti az Egyesült Királyságra érvényes EEA lakhatási engedély kiadását. További részletek itt:

http://www.luuonline.com/advice/eea_permit.html



Mi számít 12 hónap megszakítás nélküli munkaviszonynak?

A Ťmegszakítás nélküliť munkaviszony azt jelenti, hogy 12 hónapon belül 30 napot lehet munkaviszonyon kívül tölteni. ezt a bejelentkezéseket igazoló levelek segítségével illetve egyéb munkaviszonyt igazoló okmányokkal kell dokumentálni ellenőrzés esetén.

Tarthatok munkaszünetet?

Igen, de csak fizetéses szabadság terhére nem pedig munkanélküliként.



Milyen előnyökkel jár a WRS bejelentkezés?

Aki bejelenti magát, az azonnal a 12 hónapos folyamatos munkaviszonyba beszámított időt dolgozik, amely után szabadon változtathat munkahelyet. Bejelentés híján a folyó munkaviszony egy hónap elteltével illegálisnak minősül.



Van-e létszámkorlátozás (kvóta) a WRS-nél?

Nincs korlátozás aki munkát talál azt szívesen látják.



Kell-e adót és társadalmi biztosítást fizetni?

Bizonyos jövedelemszint fölött jövedelemadót és társadalombiztosítási hozzájárulást kell fizetni. Mindezt a munkaadó intézi általában a fizetésböl kerül minden levonásra.



Aki már dolgozott az Egyesült Királyságban és a korábbi munkaviszonyával kapcsolatban adó-ügyi vagy egyéb társadalombiztosítás vonatkozású kérdései vannak, az adóhivatalhoz (Inland Revenue) fordulhat. Bizalmasan kezelt telefonvonal 0845 608 6000 (helyi hivásnak számít).



Szükségem lesz-e Társadalom Biztosítási azonosító számra?

Igen, és azt a munkaadóval közölni kell annak érdekében, hogy a Társadalom Biztosítási hozzájárulásokat pontosan bejegyezzék. Angliában, Skóciában és Wales-ben a legközelebbi Department for Work and Pensions kirendeltségtől igényelhető Társadalom Biztosítási azonosító kártya. A munkaadója segíthet ebben de az azonosító szám beszerzése a munkavállaló felelőssége. Aki az alábbi programok keretében már munkaviszonyban állt az Egyesült Királyságban az már rendelkezik Társadalom Biztosítási azonosító számmal:



Work Permit, Sectors Based Scheme permit,Highly Skilled Migrant Programme , Seasonal Agricultural Workers' Scheme work card.

Mi a teendő ha önalkalmazott vagyok?

A lehető leghamarabb jelentkezni kell az adóhivatalnál (Internal Revenue ) a - 0845 915 4515 telefonon. A késedelem L100-os bírságot von maga után.

Milyen további fizetés elvonásokat eszközölhet a munkaadó?

A jövedelemadó és a Társadalom Biztosítási hozzájáruláson kívül a munkaadó szállásdíj és utaztatási költségek címén eszközölhet levonásokat a munkabérből. A szállásdíj maximális összegét a törvény szabályozza. A munkaadó külön megegyezés aláírását kérheti a bérelvonások kapcsán. Ha a munkavállaló nem választhat lakóhelyet és azt, hogy milyen szolgáltatásokat vesz igénybe, akkor az elvonások törvényellenesnek minősülhetnek. Javasoljuk, hogy bármilyen megegyezés aláírása előtt kérje ki a Citizens Advice Bureau vagy a minimum wage help line 0845 6000 678 tanácsát.

Elveheti-e a munkaadóm az útlevelemet?

Az útlevél a kibocsájtó ország kormányának tulajdona így nem tulajdonítható el Öntől, az útlevél törvényes hordozójától.

Mennyi fizetésre vagyok jogosult?

A legtöbb munkavállaló jogosult az Egyesült Királyságban megállapított minimálbérre. Ha úgy ítéli meg. hogy munkájáért kevesebbet kap mint a törvényben előírt minimálbér, akkor kérjen tanácsot a 0845 6000 678 telefonszámon (minimum wage help line).



Hány órát dolgozhatok?

A legtöbb munkakörre törvényben előírt átlagos munkaidő, munkahelyi pihenőidő, és fizetéses szabadság vonatkozik. Önnek módjában áll ellenőrizni hogy az Ön által betöltött munkakörre is vonatkoznak-e az előírások és hogy munkaadója betartja-e a szabályokat? Tanácsadás: Department of Trade and Industry telefon: 0845 6000 925 internet: http://www.dti.gov.uk/



Kaphatok-e szabadságot?

Amennyiben teljes munkaidőben dolgozik akkor évente 4 hét fizetéses szabadságra jogosult: azaz 1 évre szóló szerződés mellett 5 napos munkahét esetén 20 nap szabadság jár. Ebbe azonban beletartozhatnak az országos munkaszüneti napok ezért tanulmányozza át gondosan munkaszerződését a szabadságolást illetően. Amennyiben marad fizetett szabadsága munkaszerződésének lejártakor, az azért járó munkabér kifizetendő Önnek.

Mi a teendő ha úgy látom hogy a munkahelyemen gondok vannak a biztonsági és egészségügyi előírások betartásával?

Munkaadója illetve az a személy aki az Ön szolgálati helyét ellenőrzi, köteles biztosítani a egészségre nem ártalmas, balesetmentes munka feltételeit. A munkáltatónak kötelessége az esetleges balesetveszélyről vagy egyéb egészségkárosító tényezőről tájékoztatást nyújtani és szükség szerint azok megelőzéséhez kiképzést adni. Amennyiben egészségügyi vagy balesetmegelőzési problémák merülnek föl munkahelyén, elsőként tájékoztassa felettesét vagy a balesetvédelmi felelőst vagy a szakszervezeti képviselőt, amennyiben van ilyen a vállalatnál. Ha a válasz nem kielégítő, akkor forduljon a Health and Safety Executive's Info line-hoz telefon: 08701 545500. Ha saját anyanyelvén kíván valakivel beszélni a nyelv megnevezésével - jelezze az operátornak. Az ilyen hívásokat szigorúan bizalmasan kezelik .