Keress Tobb Mint 50000 Hotel Ajanlat Kozott Vilagszerte

Angol tudás nem szükséges, avagy “A Bárányok.....

http://www.lingojob.com/index.php?action=search&order_by=&ord=&6=&13=270&100=157&2=&5=&search=Keres

http://aupairmunkak.hu/


Az elmúlt évben nagyon sok magyarral találkoztam itt, Angliában, akik elégedetlenek az itteni életükkel, illetve az angol rendszerrel. Ha rosszabb hangulatomban találnak, csak annyit mondanék nekik legszívesebben, “Na idefigyelj, te energiavámpír. Szedd össze magad, vagy menj innen haza, de semmiképp ne szarj oda, ahol eszel.”
Ha viszont jobb kedvemben vagyok, akkor türelmesen (?) végighallgatom őket, és próbálok nekik segíteni jó tanácsokkal. Nah, ez van most.
De nem lesz egyszerű ezeket a sorokat olvasni azoknak, akik magukra ismernek. Így ha sértődős vagy, és mogorva, befásult, aki a másik 7 lakótársa mellett a konyhában szereti osztani az észt a szar világról, az inkább el se' olvassa ezt. Ez az írás azoknak szól, akik nem értik, miért ilyen nehéz itt kint, és szeretnének rajta változtatni, mert érzik, tudják, hogy többre képesek. Kezdem is.
Amikor eldöntötted otthon, hogy kijössz Angliába, gondolom elkezdtél ismerősöket keresgetni, hogy ki is tudna neked segíteni. Összekapartál némi pénzt, intéztél szállást, és ennyi. Max olvastál 1-2 hirdetést, fórumokat, és meggyőződtél róla, hogy “Angol tudás nem szükséges”, mert sok magyar cég ezt hirdette. Tehát az angol nyelvre nem is készültél. Majd mi következett?
- egy magyar cég, vagy ismerős betett egy tömegszállásra ( semmi baj vele, én is így kezdtem…szerintem mindenki)
- intéztek neked bankkártyát, és max. 1-2 dolgot megmutattak neked. ( térkép, és munkaközvetítő irodák listája pl.)
Itt picit megnyugszol, hogy elindult az életed külföldön. Találsz egy mosogatói vagy takarítói állást egy szállodában. Azt mondod, hogy jó lesz egy ideig.
Magyarokkal laksz a szálláson, így nem szükséges az angol tanulása. Max néha átbiccentesz a másik kertben söröző ír szomszédnak, hogy “órrájt mét!”
Naponta felülsz a kis buszodra, ami elvisz arra a munkahelyre, amit otthon semmi pénzért nem csináltál volna. Mert van végzettséged, szakmád, érettségid, vagy épp diplomád.
De itt nincs lehetőséged válogatni. Zombie leszel pár hónap múlva. Az Angliáról otthon felépített álmod kezd szertefoszlani, és azzal alszol, azzal ébredsz, hogy elképzeled, ahogy hazaérve majd egyszer Magyarországra, hogy fogod ölelgetni a szeretteidet, vinni a gyerekeknek ajándékot, és hogy soha többé nem jössz majd vissza ebbe a ködös, depressziós országba. Ezek a gondolatok tartanak életben. Eltelik az első 3-6 hónap... Csak a holnapnak élsz. Csinálod, amit mondanak neked. BIRKA lettél. Addig halogattad a “Nagy Kitörést”, amíg el nem felejtetted, hogy miért is jöttél ki. Mész a tömeggel, sodródsz az árral, és már nem is akarsz előre lépni, jobbá válni. Hiszen te megpróbáltad, ugye? Elmentél kétszer is munkaközvetítő irodába, ahol azt mondták, hogy majd visszaszólnak. Esténként nincs jobb dolgod, mint hullafáradtan hazaesni, aludni, és kezdeni az egészet előröl másnap. Annak reményében, hogy valaki még ébren lesz otthon, beugrasz a buszmegálló és a lakás közti CostCutterbe, egy 6-os Carlsberg-ért. Az pont elég, hogy cigisodrás és a sajtkrémes-szalámis szendvics mellett elbeszélgess a lakótársaddal, hogy milyen szar az élet. Mert ugye ezek az angolok hülyék, a másik oldalon vezetnek, a csapon külön jön a hideg és meleg víz, és különbenis, mekkoramá ez a köd…És ez így mehet akár évekig. Társaságba nem jársz, csak magyarok közé, mert a nyelvet nem érted. És mindig van közös téma. Hogy a szállást adó cég hogy meggazdagodik rajtad, és hogy neked is ezzel kellene foglalkozni, meg reptéri fuvarokkal. No meg hogy milyen szemetek, mert a nevedre tették a víz-számlát.
Álmodozol. De SOHA, soha nem történik változás… és nem érted, miért…
Hát, akkor elmondom, hogy hol a hiba, és azt is, hogy hogyan kellett volna: (neked már késő, de ha valakinek tovább adod, azzal másokon még tudsz segíteni)
-1: ANGOL:
Miért hitted el, hogy nem kell angol Angliában?? Hogy intézel hivatalos dolgokat? Hogy mondod meg az ajtón kopogó embernek, aki pl. egy konkurens víz-szolgáltató cégtől jött, hogy már van szolgáltató. Ezek fejvadászok, és azért kapnak pénzt, hogy szerencsétlen, naiv emberek adatait szerezzék meg. Nem tudsz angolul, nem érted, mit mond, bemutatkozik, te is mondod a neved, amit ő hallás után le is ír. Hopp, a következő hónapban már a Te neveden is van a vízszámla. Nem is furcsállod, hogy el van írva a neved. Fel sem tűnik, nem áll össze a kép. Persze szidod a szállást adó céget, hogy ők intézték.. ahha… a saját naivitásodnak köszönheted. És hogy nem tanultál angolt, mert azt mondták, nem szükséges.
Hogyan kellett volna?:
Valószínűleg egy hónappal kiutazásod előtt már tudtad, hogy jönni fogsz. Az 30 nap. Ha tanulsz napi kettő (2!!) angol szót, az 60 szó. Az elég arra, hogy ne tudjanak eladni. Amint itt vagy, napi 3 szó megtanulására is képes vagy, mert hallod az eredeti környezetében. Tehát jössz 60 szó ismeretével, és a következő 2 hónapban tanulsz újabb ( 3x60=180) szavakat. A szókincsed tehát 240 angol szó. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy felmérések szerint az angol Big Brother Tv Showban az angolok(!) által használt szavak összege: 500
Szóval ne szidjál mást, ha nem érted, mit mondanak neked. Tanulj!!

-2:SZÁLLÁS:
A magyar tömegszállásokról személyes tapasztalataim vannak. Lehet szidni őket, de egy biztos. Nélkülük nem lennék most itt, ahol vagyok. És ezt Te is be kell, hogy lássad. Ugyan hova mentél volna a 20 kilós kofferral Lutonról, ha nem lett volna az a cég. A legjobbat tették veled: kevés pénzért(!) szállást adtak, egy olyan környezetben és emberek között, ahol otthon érezheted magad. Az, hogy ott ragadtál, az nem az ö hibájuk. De mivel ők szállás-adásból élnek, nem fognak elzavarni, hogy “ menjél innen, mert már itt vagy 3 hónapja”. Kell nekik a pénzed, ők ebből élnek. Ez is csak egy munka. Miért adnának szállást ingyen? Két heti depozitot kérnek el, ami nem sok. Ha el akarsz menni máshova, ki szeretnétek venni 4-en egy lakást, akkor le kell tenned 6 heti (!) depozitot előre, plusz az első hónapot előre kicsengetni. ( nem is beszélve a szerződés-kötési díjról, ami fejenként £100, illetve a credit check-ről hogy egyáltalán fizetőképes vagy-e, ami fejenként £50, mindezek vissza nem térítendőek) Plusz innentől a víz-, gáz-,villanyszámla, council tax, internet, és TV licence. Szóval ez kb. 2-3 ezer Font. Tiszta anyagi csőd. tudom. De akkor ne szidd a jelenlegi szállásadódat, hogy mennyire átvernek. Te választottad ezt az utat, mert nem tanultál angolt, nem tudtál így jobban fizető munkahelyet találni, így maradsz a tömegszálláson. Kinek a hibája??
Hogyan kellett volna?:
Angolt tanulni, jobb melót szerezni, pénzt gyűjteni. Szétnézni ingatlan közvetítő irodákban, kinézni egy gyönyörű szállást, kerttel, nappalival, és álmodozni, hogy egyszer majd Te is lakhatsz egy olyan helyen. Ha kitűzöd ezt magad elé célként, akkor meg van a kezdő lökés, kifelé a kátyúból.
-3:MUNKA
Elmentél 2-3 ügynökséghez, és most vársz. Fogy a pénzed. Találsz egy munkát végre, amire azt mondod, hogy  “na jó, nem bánom, elvállalom, bár nem passzol a műkörmöm színéhez…” Havonta kapsz majd fizetést.. A szállást meg hetente kell fizetni. Nah, most mi lesz? Sokan, akik kijönnek kevés pénzzel, elfogy, mire megkapnák a fizetést. Ugyanis nem számolnak ezzel: 1-2 hét eltelik az elején munka nélkül. Majd felvesznek. Az első hetet, mivel próbaidő, nem is kötelesek neked kifizetni. Majd le kell dolgozni 5 hetet az első fizetésig. Számolod?? 2+1+5=8. Tehát 8 hétig a kihozott pénzedből kell a kiadásaidat fedezni. (kaja, szállás, utazás, itteni feltöltős telefon kártya,stb…) Én dolgoztam ingatlan irodában. Lakoltattam ki embereket, láttam életeket, családokat tönkremenni, mert nem készültek fel ezekre a dolgokra. Emberek! Gondolkodjatok! Angol tudás nélkül, és fejenként £1200 alatt NE INDULJATOK ide ki. Itt nincs olyan, hogy “majd lesz valahogy…” Itt nem lesz sehogy, ezek nélkül.
Hogyan kellett volna?:
Ne válogass. Az első hónapokban arra törekedj, hogy kiismerjed az itteni rendszert, helyeket, és a kőkemény kapitalizmust. Vállald el az első munkát, legyen az akármi. A számlákat ugyanis fizetned kell. Ha nem fizetsz, kilakoltatnak. Ez tiszta sor, nincs ingyen szállás, főleg a világ harmadik legdrágább városában. Keress melót, és soha ne mondjad azt, hogy “Nincs, pedig én mindent megtettem”. Szerezz egy Yellow Pages-t. Keressél benne olyan cégeket, amilyen a végzettséged. Szerezz egy térképet, jelöld be őket rajta. Ha esik, ha fúj ( 24/7- 365 egy évben esik és fúj) indulj el, naponta 1-1 környéket bejárni a térkép alapján. Napi 20 (!) helyre minimum add be az önéletrajzodat. Esténként pedig online küldjed el cégeknek. Napi egyszer menj be 2-3 munkaközvetítő irodákba személyesen, és érdeklődj. Nincs más dolgod, ezekre rá kell, hogy érjél. És még mindig nem tettél meg mindent, mert nem kopogtál be a vendéglátó helyekre sétálgatás közben például. Egy sima mosogatói állásra több 100-an jelentkeznek. Tehát ha voltál napi 10 helyen, az semmi. Esélyed nulla, hacsak nincs nagy melled, nem vagy szőke, és kivágott blúz van rajtad. De ha esetleg ezért vesznek fel, akkor magadra vess. ;)
Írhatnék még egy csomó mindent, hogy én hogy indultam itt el, 7-8 évvel ezelőtt, és hogy mennyi mindenről kellett lemondanom, hogy vigyem valamire. Szó szerint a szart pucoltam az elején, majd falat bontottam és festettem. Pár hónap múlva elhatároztam, hogy én ettől többre fogom vinni. Zuhogó esőben 3 nap alatt 75 nyomdát jártam végig, mert az a szakmám. 2 helyre hívtak vissza a 75-ből. Az egyiket elvállaltam, mert így legalább válogathattam is :) A feleségem anno éjjelig takarított esténként egy idegbeteg muszlim szakács után, délelőttönként iskolákba járt, angolt és egyéb tanfolyamokat végezni. Mindez 8 éve lassan. Aki ismer, az tudja, hogy mire vittük máig, és miből élünk. És egyik sem mondja, hogy persze, neked könnyű volt… Nem! Nektek könnyű, mert valami nagyképű idióta vette a fáradtságot, hogy mindezeket megossza veletek, hogy tanuljatok belőle. Remélem, sikerült 1-2 embert megsérteni, és elszégyellik magukat, amiért a saját töketlenségük miatt másokat okolnak. Higgyétek el, a hiba nem a szállásadóban van, vagy az itteni rendszerben. Csak ti nektek kell alkalmazkodni, megvetni a lábatokat. Lesz sírás-rívás az elején, embrió pózban zokogás a zuhany alatt… De ha AKKOR nem adod fel hanem változol, megveted a lábad, akkor akár egy olyan ember is lehet belőled itt külföldön, akire a haza büszke lehet később…Sok sikert a frissen kiérkezőknek, remélem, jó irányba fognak terelődni az utjaitok.
A cikkhez fűződő kommentekkel nem nagyon szeretnék foglalkozni. Csupán elmondtam a véleményem, mert segíteni szeretnék honfitársaimon. Le lehet engem hordani akárminek, vagy igazat lehet nekem adni, az a Ti dolgotok. De egy biztos: "Ha a kacsa elsüllyed, nem a víz a hülye”
Jah, és még valami azoknak, akik szeretik Angliát szidni:
1.: “Eredetileg szinte az egész világon az 1700-as évekig bal oldali közlekedés volt, mivel ez az ésszerűbb a jobbkezesek számára. Ennek pontos oka nem ismert, de feltehetően arra vezethető vissza, hogy az ókorban a lakók rendszeresen magukkal hordták fegyvereiket, elsősorban kardjukat. Mivel az emberek nagy többsége jobbkezes, ezért biztonságosabbnak érezte, ha egy ismeretlennel szemben a bal oldalon halad, így a rosszindulattal felé közeledőre gyorsabban ránthatta kardját... Vannak tanulmányok, amelyek azt sugallják, hogy a baloldali közlekedés biztonságosabb, mint a jobb oldali. A legtöbb embernek ugyanis a látás terén is a jobb oldala a domináns. Bal oldali közlekedés esetén pedig, például egy előzésnél, a domináns jobb szem pontosabban képes a távolságot és a sebességet megbecsülni.” Wikipedia
2.: Angliában a víz rendszer 2 körön fut. A hideg víz egy zárt rendszer, ami egyenesen a vízműtől jön. Ivásra általában alkalmas.
A lakásba beérkező víz egy része be van vezetve a bojlerbe, azon kapod a meleg vizet. Mivel biztonsági előírás van a nyomás alatti meleg vízre, ezért a bojler tetején, vagy a padláson kell lennie egy nyitott(!) túlfolyó tartálynak. Ami innentől nem higiénikus, mivel kosz, por, egér, patkány, csótány, mikulásbácsi, troll-ok, tündék, stb. simán bele eshetnek. Szóval a legegyszerűbb az, ha külön csapon jön…
… a ködöt hagy’ ne magyarázzam meg...
Ramon R - London

forras:  http://www.aberdeenimagyarok.co.uk/cikkek/angol-tudas-nem-szukseges-avagy-baranyok-halogatnak
HUNUK - Angliai magyarok közösségi oldala